• Medische kwaliteit
  • Wetenschappelijk bewezen
  • Geen recept nodig
  • Gratis verzending vanaf 40 Euro

OPC Druivenpitextract

OPC OPC Druivenpitextract

OPC Druivenpitextract

(1 reviews)
€129,00

OPC Pulver 500g Druivenpitextract poeder 500 gram Hoogwaardig Druivenpitextractpoeder OPC = Oligomere Proanthocyanidine De dagelijkse voedingswaarde per aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (0,5g): Druivenpitextract 500 mg, waarvan OPC 150 mg.

OPC

OPC Pulver 500g

Inhoud: 500 g

Druivenpitextract

Hoogwaardig Druivenpitextractpoeder

OPC = Oligomere Proanthocyanidine

De dagelijkse voedingswaarde per aanbevolen dagelijkse hoeveelheid  (0,5g): Druivenpitextract 500 mg, waarvan OPC 150 mg.

OPC

Beschrijving

De afkorting OPC staat voor Oligomere Proantho Cyanidines. OPC zit voornamelijk in druivenpitten en andere druifproducten zoals de vrucht, bladeren en zaden. Druivenproducten bevatten fenolische verbindingen waaronder oligomere proanthocyanidinen (OPC's), proanthocyanidinen, flavonolen en polyflavan-3-olen. Proanthocyanidinen zijn verantwoordelijk voor de productie van de rode kleur van de druiven (2).

Werking

In de vijftiger jaren werd de heilzame werking van OPC's voor het eerst ontdekt. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden. Ze spelen een rol in perse orgaansystemen, zoals het vaatstelsel, de huid en het immuunsysteem. Daarbij werken OPC's samen met vitamine C in de vorm van calcium- en/of magnesiumascorbaat. OPC's werken als antioxidant 50 maal krachtiger dan vitamine E en 20 maal krachtiger dan vitamine C (3). Rode druivensoorten zorgen voor meer antioxidant bescherming dan wit of blozen druivenrassen (2). Rode wijn bevat ongeveer 10 keer de hoeveelheid flavonoïden van witte wijn (4). Een significante correlatie lijkt te bestaan tussen de totale fenolen, proanthocyanidine inhoud, en de antioxidant activiteit van druivenproducten (2, 4).

OPC flavonoïden hebben een breed scala aan effecten, waaronder antioxidant, vaatverwijdende, anti-lipoperoxidant activiteit en bloedplaatjesaggregatie remmende eigenschappen. Deze eigenschappen hebben invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten (5, 4, 6, 7). Er wordt gespeculeerd dat de antioxidant en vaatverwijdende eigenschappen van hele druivenextracten vaatfunctie bij het metabool syndroom kunnen verbeteren (8).

Er zijn aanwijzingen dat proanthocyanidinen uit druivenpitten reperfusieschade na cardiale ischemie kan verminderen door het verwijderen van vrije radicalen. Dit zou ook de incidentie van hartritmestoornissen die soms voorkomt bij cardiale reperfusieschade (9) afnemen. Voorlopig bewijs suggereert ook dat druivenpitten proanthocyanidinen grotere bescherming kunnen bieden tegen reactive oxygen species, vrije radicaal-geïnduceerde lipideperoxidatie en DNA schade dan de combinatie van vitamine E, vitamine C en bètacaroteen of een combinatie van vitamine E en vitamine C (3).

Tot de belangrijkste bronnen van OPC's behoren de druivenpitten. De hoofdwerking van OPC's richt zich op de stabilisering van vaatwanden en (elastische) bindweefselstructuren. OPC’s versterken de wanden van capillairen en bloedvaten en reguleren de doorlaatbaarheid ervan (10, 11).

Daarboven reguleren OPC's de doorstroming van met name de onderste extremiteiten. Derhalve zijn OPC's te adviseren bij hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld spataderen (varices). Uit onderzoek blijkt dat significante verbetering optreedt bij klachten zoals vermoeide of zware benen, spanning of pijnlijke benen (12).

Eveneens is vastgesteld dat OPC's de aanmaak van histamine remmen - meer nog dan vitamine C - en zo bij een groot aantal allergieën en hooikoorts ter vermindering van de klachten ingezet kan worden (19). OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.

Sinds enkele jaren is ook een positieve invloed van OPC's op de doorbloeding van de coronairvaten, een bloeddrukregulerende en een dalende werking op het cholesterolgehalte bekend (4, 6, 13).

Druivenpitten proanthocyanidinen lijken het cytochroom P450 2E1 (CYP2E1) enzym, dat normale cellen kunnen beschermen tegen drugs en chemisch-geïnduceerde toxiciteit (3). Proanthocyanidinen zouden ook beschermen tegen tabakgeïnduceerde en door chemotherapie veroorzaakte schade aan normale cellen, en het minimaliseren van lever- en nierschade na overdosering van paracetamol (16).

Druivenpitten proanthocyanidinen lijken de proliferatie van adenocarcinoom van de maag, borstkanker, longkanker en prostaatkanker cellen door remming van de celgroei en het verhogen van celdood (17, 3) te verlagen.

Indicaties

  • krachtig werkende antioxidant
  • hart- en vaataandoeningen (spataderen, atherosclerose, doorbloedingsstoornissen)
  • vaatversterkend
  • claudicatio intermittens
  • stabiliserende werking op bindweefsel
  • allergieën en astma
  • bronchitis

Contra-indicaties

In de aangegeven dosering zijn van OPC’s geen contra-indicaties bekend.

Veiligheid

OPC kan veilig gebruikt worden elke dag als druivenpit extract (100 mg) (11, 18, 19, 20).

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend van OPC.

Synergie

OPC bevordert de opname van vitamine C in het lichaam en beschermt vitamine C als zodanig tegen oxidatie.

Interacties

Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige (21).

Dosering

Een gangbare dosering OPC’s uit druivenpitten is 50-100 mg per dag.

In een onderzoek naar de effectiviteit tegen spataderen werden doses gebruikt van 150 tot 300 mg (11, 12).

Referenties: 

Bron: Zie verder deze website: https://www.sohf.nl/nutrient/opc

Lida 29-10-2018 11:37

Fantastisch product!

Het is prijzig maar je doet er super lang mee want je hebt maar twee keer een theelepel per dag nodig.

Ik heb het mogen uitproberen van Hans en ik heb momenteel helaas wat gezondheidsklachten onder andere een chemokuur.

Ik heb absoluut verbetering gemerkt. Ik kan het product van harte aanbevelen!

5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »